Oberta la inscripció per participar en les VI Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central

Última revisió 09-09-2022 12:40
08/09/2022

Berga acollirà les VI Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central que se celebraran el 21 i 22 d’octubre de 2022.

L’esdeveniment es va iniciar l’any 2010 amb l’objectiu de ser un punt de trobada de professionals de l’arqueologia i la ciència, entre d’altres, així com de totes aquelles persones interessades a conèixer i compartir l’activitat arqueològica a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès. Les Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central tenen un caràcter bianual i es fan de manera itinerant pel territori central. Així doncs, fins ara s’han portat a terme les següents edicions: les I Jornades, l’octubre del 2010, a Manresa; les II Jornades, el desembre del 2012, a Vic; les III Jornades, l’octubre del 2014, a Roda de Ter; les IV Jornades, l’octubre del 2016, a Solsona i les V Jornades, l’octubre del 2018 a Igualada.

Aquestes VI jornades estan organitzades pels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Berga i el Museu Comarcal del Berguedà amb el suport científic de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Societat d’Arqueologia del Berguedà. També compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Casserres, el Consell Comarcal del Berguedà i l’empresa Associació de tècnics d’investigacions culturals i socials, SL, ATICS, SL.

Estructuració de les jornades

El format de les jornades arqueològiques s’estructura en tres blocs.

El primer bloc està dedicat al lloc on es desenvolupen les jornades, que pretén posar en valor l’estat actual de la recerca arqueològica i paleontològica a la comarca del Berguedà i les seves perspectives de futur. En aquest sentit, s’aprofita per fer un homenatge totalment merescut a Josep Carreras, pare de l’arqueologia berguedana, i a la Societat d’Arqueologia del Berguedà, que vetlla i impulsa des de fa més de 20 anys el patrimoni arqueològic comarcal. També es preveu donar a conèixer els projectes desplegats durant el quadrienni 2018-2021, i posteriorment es debatrà sobre les realitats i problemàtiques de l’arqueologia i paleontologia al Berguedà.

En el segon bloc es presentaran les intervencions arqueològiques i paleontològiques més rellevants durant el període 2018-2021 que s’han portat a terme a la resta de comarques de la Catalunya Central: l’Anoia, el Bages, el Moianès, Osona i el Solsonès.

El tercer bloc consisteix en una visita guiada al jaciment de Sant Pere de Casserres, un dels jaciments més emblemàtics d’aquesta zona del territori català, amb una àmplia cronologia entorn del món romà i medieval, que actualment es troba en procés d’estudi i recuperació.

Procés d’inscripció

Les inscripcions obligatòries i gratuïtes a les VI Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central estan obertes i es poden formalitzar fins al 18 d’octubre. Les persones interessades en assistir-hi hauran d’emplenar el formulari disponible en aquest enllaç:

Formulari inscripció VI Jornades d'Arqueologia

Cartell - VI Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central
VI Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central
Autor: Estudi Salvador Vinyes