Berga ha iniciat el procés d’adjudicació del contracte administratiu d’obres d’enderroc d’edificis i reurbanització d’un tram del carrer Harmonia, al barri vell de la ciutat.
El projecte té un pressupost de 594.323,90 € (IVA inclòs) i un termini d’execució de 9 mesos, durant els quals s’enderrocaran diversos edificis de propietat municipal als carrers Buxadé (números 22 i 24) i Harmonia (números 2, 4, 6 i edificis sense número) i es reurbanitzarà completament el carrer Harmonia, des del carrer Buxadé fins a la travessera d’Harmonia.
El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, ha comentat que es tracta “d’una actuació molt necessària pel barri vell, planificada fa vint anys i inclosa en el POUM de 2005. L’actuació preveu eixamplar el carrer i desviar el trànsit que actualment passa pel carrer Buxadé i el revolt de la travessera d’Harmonia, que no és adequat pels vehicles, però sobretot permetrà revertir la degradació global del carrer i els edificis de la zona, a través de l’enderrocament d’aquests i la reurbanització del carrer”.
L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat que “teníem clar que les inversions importants de ciutat que poguéssim fer, les volíem destinar al cor de Berga, al barri vell”. Sànchez ha afegit que cal fomentar la coresponsabilitat dels diferents agents de la zona. “D’una banda, a nosaltres ens pertoca invertir i actuar en allò que és nostre, els edificis que són propietat de l’ajuntament, però també és important que les persones propietàries d’edificis, hi creguin i apostin per aconseguir que cada vegada hi hagi més vida al barri vell. Tampoc podem oblidar que hi ha uns tercers responsables que són els bancs i els fons voltors, ja que no serveix de res tenir una propietat tancada i que es vagi deteriorant. En aquest sentit, crec que les tres parts hem d’avançar en paral·lel”.
La presidenta de l’associació del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, s’ha mostrat contenta amb el projecte de reurbanització del carrer Harmonia. Farràs ha comentat que “és un projecte que fa molts anys que l’esperem i estem contents tant amb aquest projecte com amb la iniciativa de Cal Blanxart, perquè serà una millora del barri vell que molts dels que som aquí no hem vist mai. Per tant, endavant i els veïns serem al peu del canó per anar controlant el desenvolupament del projecte”.
L’objectiu de l’obra és esponjar i millorar un tram del Barri Vell que les últimes dècades ha patit un progressiu procés d’abandonament i degradació, fet que permetrà augmentar l’assolellament d’un bon nombre d’edificis i la creació d’un nou espai de relació social i un mirador cap al sud.
La reurbanització del tram del carrer Harmonia projectat, amb un àmbit d’actuació de prop de 600 m2, implicarà l’eixamplament del vial, la renovació completa del paviment, la instal·lació de nou mobiliari públic i la substitució i soterrament de serveis obsolets, així com la creació d’una petita plaça, un nou espai enjardinat amb arbres i una zona de mirador.
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Berga, aprovat definitivament l’any 2005, preveia aquesta actuació d’enderroc d’edificis per ampliar el carrer Harmonia i l’any 2006 l’Ajuntament de Berga ja va expropiar alguns dels edificis per enderrocar-los. Posteriorment, l’any 2010 es va redactar un primer projecte de reurbanització, en l’àmbit del Pla de Barris. Passats més de 10 anys sense que s’executés l’obra, aquesta actuació va ser una de les prioritats que van sorgir del Planificació estratègica integral del Barri Vell i altres àrees urbanes de Berga aprovat el 2021, un pla estratègic basat en les Agendes Urbanes que detallava les principals millores a dur a terme al Barri Vell i al conjunt de la ciutat. D’altra banda, el veïnat d’aquest sector del nucli antic han reclamat en diverses ocasions l’execució del projecte, per tal de revertir el procés de degradació del barri. El projecte d’obra que ara es licita, redactat enguany per l’arquitecte Joan Manuel Serarols Ballús, és una actualització del projecte del 2009.
L’Ajuntament preveu finançar els prop de 600.000 € de l’obra a través del Pla General d’Inversions (PGI) de la Diputació de Barcelona, que per aquesta legislatura va assignar poc més d’1 milió d’euros a la ciutat. Per tant, es tracta de l’obra principal finançada a través del PGI, que també va servir per pagar part de les obres per impermeabilitzar la teulada del pavelló nou i es preveu que cobreixi obres de millora al Teatre Municipal.
L’adjudicació del contracte es farà tenint en compte la millor relació qualitat-preu. A banda de l’import, es consideraran criteris ambientals (perímetre de l’arbrat), tècnics (millores en el paviment, l’acabat dels murs o les baranes) i tecnològics (quadre d’enllumenat).
Les persones naturals i/o jurídiques interessades en concórrer al concurs poden presentar les ofertes durant 20 dies, a partir de la publicació al perfil del contractant, fins a les 23:59 h del dijous, 27 d’octubre. La presentació serà mitjançant Sobre Digital, que garanteix la confidencialitat del seu contingut fins al moment de l’obertura. Les empreses licitadores hauran d’acreditar la seva solvència econòmica, tècnica i professional per optar a la contractació del projecte. La Mesa de contractació estarà formada per un president/a, tres vocals i un secretari/a i avaluarà totes les propostes per tal d’escollir l’oferta que resulti més adequada i avantatjosa per a la licitació. Podeu consultar tota la informació referent a la licitació del contracte a través del perfil del contractant, disponible al web de l’Ajuntament de Berga.