Berga potencia la prèvia de Corpus amb noves activitats de la programació ‘La Patum Tot l’Any’.
Es tracta d’una iniciativa ideada l’any passat que consisteix en programar activitats culturals vinculades a La Patum i al Corpus, més enllà dels dies propis de celebració de la festa, adreçades a tots els públics, per mantenir l’essència patumaire tot l’any. La programació es portarà a terme del 5 al 27 de maig i inclou propostes relacionades amb el disseny, el cinema, la música i l’artesania, entre d’altres. La programació ha estat ideada per la Comissió de La Patum i compta amb la participació de l’EMM Berga i el Conservatori de música dels Pirineus, el Cinema Patronat, la Cobla Berga Jove, les entitats veïnals del Carrer Major, els Quatre Cantons, la plaça de Sant Ramon, la plaça de Sant Pere i el Capdamunt de la Vila i la col·laboració de la Federació Catalana de Catifaires.
L’objectiu de ‘La Patum Tot l’Any’ és fer créixer la festa amb propostes culturals de qualitat i per a tothom. Anna Parcerisa, membre de la Comissió de La Patum s’ha referit a la dita “hi ha tantes patums com patumaires” per explicar que la programació pretén que tothom pugui gaudir de la festa. Parcerisa ha dit que “hi ha molta gent que per les circumstàncies que sigui no pot anar a la plaça els dies de Patum, però intentem que tothom se senti còmode amb alguna oferta cultural vinculada a La Patum”. Parcerisa també ha valorat la feina i dedicació del personal tècnic municipal que s’ocupa d’organitzar i materialitzar la programació. “La comissió està formada per unes quantes persones que aportem idees i fem el que podem, però hi ha un equip tècnic que treballa molt i bé i, per això, podem disposar d’aquesta programació”.
L’alcalde i regidor de Patum, Ivan Sànchez, ha destacat que es tracta “d’una programació modesta, però de qualitat” i ha afegit que “cal aconseguir que La Patum segueixi creixent. Anem posant ordre i creixent a pas lent, però sense aturador”. Sànchez ha esmentat la necessitat de potenciar les activitats prèvies al Corpus, però també durant el període de celebració de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. En aquest sentit, l’alcalde ha avançat que s’està treballant en algunes iniciatives com una exposició sobre el Corpus o la Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural i Immaterial (PCI), entre altres.
‘La Patum Tot l’Any’ inclourà propostes noves i activitats programades l’any passat que van tenir bona acollida, com per exemple, la projecció de filmacions de La Patum enregistrades per Benet Boixader “Simonet”, un concert d’obres musicals de temàtica patumaire que s’interpreten fora dels salts de Patum amb instrumentacions per a cobla i la confecció d’una catifa de Corpus.
Pel que fa a les novetats de la programació destaquen una conferència sobre el disseny dels vestits nous dels Gegants de La Patum a càrrec de Jordi Rafart, dissenyador i modista berguedà guanyador del concurs de projectes impulsat pel consistori berguedà. Ivan Sànchez ha explicat que els vestits estaran enllestits al febrer o al març, però no es podran veure fins al Corpus de 2024, ja que un cop confeccionats caldrà emprovar-los i ajustar-los a la comparseria. La previsió inicial era estrenar-los La Patum d’enguany, però la detecció i esmena d’una errada tècnica en el procés d’adjudicació del concurs ha propiciat l’endarreriment de la confecció dels vestits. L’alcalde s’ha referit a la demora i ha dit que “estem parlant dels vestits dels quatre gegants, que per a nosaltres són els més importants del món. Per tant, cal fer-ho bé i amb calma”.
Una altra de les propostes destacades serà la presentació de la samarreta oficial de La Patum, que ha estat dissenyada per Salvador Vinyes. Es tracta d’una iniciativa que tindrà continuïtat per tal que cada edició de la festa compti amb una samarreta amb un disseny renovat. Ivan Sànchez ha assegurat que “és la primera passa per reprendre la marca Patum. Això no impedeix que les botigues puguin vendre la seva samarreta, hi ha mercat per a tothom, però volíem crear la samarreta oficial de La Patum 2023 i això farà que n’hi hagi una el 2024, una altra el 2025, etc.”. La presentació es durà a terme el dissabte 6 de maig, a la plaça de Sant Pere, a les 12 h.
La programació es clourà amb un concert titulat “Fem sonar La Patum” interpretat pels Superfilharmònics, la Banda i l’Orquestra de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de música dels Pirineus. Es tracta d’una iniciativa que forma part del projecte de música i comunitat desenvolupat per l’escola musical i els centres educatius berguedans.