Berga ultima els preparatius per a una nova edició de la festa d’Els Elois que se celebrarà el 27 i 28 de juliol.
La tradició prové de l’antiga festa gremial que aplegava persones de diferents oficis tradicionals vinculats al ferro, el metall, el fang i el foc, així com els traginers que desenvolupaven les seves activitats amb els animals de càrrega. Tots ells integraven el gremi de Sant Eloi, patró que dona nom a la festivitat d’Els Elois.
La festa és organitzada per l’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral la Farsa i la Colla Sardanista Cim d’Estela. La celebració també compta amb l’assessorament i supervisió del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
L’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois continuen apostant per millorar el benestar animal i garantir la preservació de la festa. Enguany, l’organització ha reduït la xifra d’animals participants en la celebració i s’utilitzaran rucs procedents de la Garrotxa, fet que reduirà el trajecte del transport dels èquids. Aquestes mesures s’afegeixen a les adoptades l’any passat: l’elaboració d’una guia d’actuació pel bon funcionament de la festa, la formació obligatòria sobre el maneig i benestar dels animals per a les persones que participin en les passades i la limitació de l’edat de les persones que munten els rucs. Tampoc es permetrà la participació amb animals propis, sinó que només es podran utilitzar els èquids proporcionats per l’organització de la festa. Pel que fa a les passades, els cavalls no pujaran fins al portal de Santa Magdalena, mentre que els rucs completaran aquest tram del recorregut sense genets al damunt.
La regidora de Festes, Ermínia Altarriba, ha explicat que “la majoria de canvis importants es van fer l’any passat, però continuem posant molt d’èmfasi en el benestar animal”. Altarriba també ha esmentat els contactes establerts amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per tractar diferents qüestions sobre l’evolució i el futur de la festa.
El veterinari especialista en benestar animal, Josep Subirana, ha fet referència a la guia d’actuació pel bon funcionament de la festa elaborada l’any passat. Subirana ha comentat que enguany “s’ha revisat i actualitzat el protocol per saber quins eren els punts febles i introduir totes les millores necessàries”.
Una de les novetats de l’edició d’enguany és la reducció del nombre d’animals que participaran en la festa, passant d’una quarantena a una trentena. En concret, hi haurà vint rucs, deu cavalls i quatre mules. A més, s’empraran rucs de raça catalana procedents de Les Preses (Garrotxa), fet que implicarà una reducció de l’itinerari i el temps emprat per al transport dels animals que abans venien d’Osca. Precisament, aquest és un dels aspectes que posa de relleu l’estudi efectuat l’any passat, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, en què es van prendre mostres de saliva dels rucs per avaluar el grau d’estrès dels animals en els diferents actes de la festa. El veterinari Josep Subirana ha explicat que segons els resultats obtinguts, “el moment de més estrès es produeix durant el transport. Per això és important que vinguin de més a prop i facin menys quilòmetres”. Subirana també ha destacat el fet de no permetre la participació de cavalls particulars per “evitar posar en risc la seguretat dels animals i les persones, ja que són animals que no estan acostumats a aquest tipus d’ambient”.
Enguany es mantindrà la realització d’un taller de traginers adreçat a les persones que vulguin participar en les passades de dissabte a la tarda i diumenge al matí. És una sessió de caràcter didàctic i demostratiu que serà d’assistència obligatòria pels infants menors de fins a 12 anys que muntaran els rucs i les persones adultes que acompanyaran els infants a peu. El taller de traginers es farà el dissabte 27 de juliol al carrer del Programari Lliure, a l’antic espai que ocupava el SES Serra de Noet, de 10 a 11:30 h.
La inscripció del taller de traginers es podrà fer a través d’un formulari en línia disponible al web municipal i també de forma presencial a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament de Berga fins al 25 de juliol. La formació és obligatòria, malgrat que els participants l’haguessin fet l’any passat.
Es poden inscriure dos infants per ruc, que faran torns per pujar-hi, de manera que no podran muntar el ruc a la vegada. Així mateix, es poden inscriure dues persones adultes per ruc, per tal d’acompanyar els infants a peu. L’adult acompanyant serà el responsable de l’animal fins a retornar-lo al mateix lloc de recollida.
Tal com es va fer en les últimes dues edicions de la festa, l’Ajuntament de Berga ha emès un ban municipal adreçat a la ciutadania en què s’estableixen una sèrie de recomanacions sobre l’ús de l’aigua i el benestar animal per garantir el bon desenvolupament de la festa. El ban ha estat imprès i es col·locarà en diversos punts de l’espai públic per on transcorreran les passades.
Pel que fa a l’ús de l’aigua durant la passada de diumenge al matí, atesa la situació de sequera i, tenint en compte que el municipi està inclòs en l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica (mateixa situació que fa un any), el consistori apel·la al sentit comú de la ciutadania demanant que es faci un ús molt moderat de l’aigua. S’insta a no utilitzar mànegues ni instal·lar piscines desmuntables al llarg del recorregut. En referència al llançament d’aigua, es demana fer ús de recipients petits, assegurant que no continguin un gran volum d’aigua, i que l’aigua es llenci de manera que caigui de dalt a baix, en forma de pluja. També es demana explícitament no llençar aigua directament al cap dels animals, sinó que l’aigua ha de caure sobre la persona que munta el ruc o el cavall.
En el ban també s’esmenta l’obligatorietat d’efectuar el taller de traginers per participar en les passades, així com la limitació de l’edat i el nombre d’infants que poden muntar els rucs. A més, també s’informa que no es poden utilitzar animals propis per a les passades, sinó que cal utilitzar únicament els que proporcioni l’organització de la festa.
La celebració inclou els actes tradicionals com per exemple l’anunciament de la festa, les passades, la benedicció dels animals, l’audició de sardanes, les recreacions teatrals del rapte de la núvia, la boda típica de l’Alt Berguedà i el ballet de Déu, l’acte de lliurament de ferradures i el ball popular.
L’Agrupació Teatral la Farsa s’encarrega de les recreacions teatrals que s’escenifiquen durant la celebració de la festa. Lourdes Sensada, membre de l’entitat ha convidat tothom a “participar i fer ambient en tots els actes de la festa”. Pel que fa al ballet de Déu, enguany s’han presentat dues parelles per participar en el sorteig per designar la parella novella, que estarà formada per Sandra Torrents i Joan Pla.
Josep Cuberas, president de la Junta Conservadora d’Els Elois també ha fet una crida a la participació. Cuberas ha dit que “es pot participar de moltes maneres, ja sigui penjant una bandera al balcó o acompanyant les passades. Intentem que sigui una festa viva que pugui participar-hi tothom”. Cuberas ha recordat que l’esmorzar popular de la passada de diumenge al matí, es tornarà a fer a la plaça de Sant Pere, com l’any passat.
El text del programa de mà de la festa d’Els Elois ha estat elaborat per Josep Cunill Canals, que ofereix una sèrie de reflexions al voltant de la celebració com per exemple: la relació entre els humans, els cavalls i l’aigua, els programes de mà, els rituals o el futur de les nostres festes, entre d’altres. El divendres 26 de juliol es portarà a terme la presentació del programa d’Els Elois de 2024, a la sala de sessions del consistori berguedà, a les 19 h. L’acte comptarà amb la participació de l’autor del text del programa d’enguany titulat “La Festa d’Els Elois, patrimoni cultural de Berga”.
En total, s’han editat 400 programes que inclouen la informació sobre la programació de la festa i que es distribueixen gratuïtament a l’Oficina de Turisme de Berga.