Es tracta d'una de les celebracions més destacades del calendari religiós musulmà.
Aquest 2022 s'ha reduït la quantitat de xais sacrificats, ja que el 2021 van ser més de 200. La raó és que actualment no hi ha restriccions de mobilitat a causa de la Covid-19. De manera que hi ha persones musulmanes que han viatjat als seus països d'origen per poder celebrar aquest dissabte, 9 de juliol, la festa plegats amb les seves famílies.
La logística de la festa està organitzada per l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Berga en coordinació amb l'àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà, representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, responsables de Salut Pública, carnissers de la comarca i membres dels cossos de seguretat i Protecció Civil.
Enguany s'han habilitat dos punts de recollida dels animals, dissabte dia 9, a les 12 del migdia a l'escorxador de Berga i també davant de la carnisseria islàmica del carrer Aurora Bertrana. El lliurament es farà de forma esglaonada.
La celebració sol començar amb una pregària familiar o comunitària a trenc d'alba a les mesquites o punts d'oració dels municipis del Berguedà. Tot seguit, es fa el sacrifici dels xais als escorxadors per part de personal qualificat per garantir el compliment de les mesures legals i sanitàries de la carn que es consumirà durant l'àpat festiu. Després de sacrificar l'animal, és habitual organitzar un gran àpat familiar. La tradició estableix que la família es queda amb una tercera part de l'animal, mentre que la resta es reparteix entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts.
La Festa del Sacrifici es fa en record del gest d'Abraham quan aquest va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre divina, però, finalment, Déu el va aturar i li va donar un xai per sacrificar, un episodi que recull l'Alcorà i la Bíblia.
La Festa del Xai se celebra el setè dia de l'últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que milions de persones musulmanes fan anualment a la ciutat de La Meca, a l'Aràbia Saudita, en compliment d'un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l'Islam. En tractar-se d'un calendari lunar, la data de la celebració és mòbil i cada any s'avança onze dies, aproximadament, al calendari gregorià.
(*) Notícia elaborada pel servei de comunicació del Consell Comarcal del Berguedà