Berga farceix la programació cultural amb propostes d’arts escèniques, que es faran de l’1 de febrer al 29 de juny, al Teatre Municipal.
La programació inclourà una dotzena d’espectacles per tal que el públic pugui gaudir de diferents disciplines artístiques amb propostes professionals i amateurs de teatre, música i dansa protagonitzades per artistes de renom i artistes berguedans.
La programació està promoguda per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a través de Programa.cat. L’oferta d’espectacles es completa amb propostes impulsades per les àrees d’Educació, Joventut i Feminisme del consistori berguedà, l’Escola Municipal de Música de Berga, el Conservatori de música dels Pirineus i el teixit cultural berguedà.
La regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba, ha destacat la varietat i riquesa de la programació elaborada a través d’espectacles professionals i propostes amateurs d’entitats berguedanes. “És una programació potent perquè tothom pugui venir al teatre i gaudir de la cultura”.
El Teatre Municipal de Berga aixecarà el teló amb l’actuació del quartet de música moderna Obeses, la Cobla Berga Jove i el Cor d'Obeses, que sumen forces amb un projecte conjunt que ha revolucionat tant l'esfera contemporània com la tradicional. Com pot arribar a sonar la formació tradicional catalana interpretant repertori de música moderna? Com pot arribar a sonar el repertori tradicional català interpretat per una banda moderna? Aquest atrevit projecte aporta llum sobre aquestes qüestions, apostant per dignificar tant el so tradicional com el de l'esfera contemporània. Joan Serra, membre de la Cobla Berga Jove ha explicat que “l’espectacle reunirà una trentena de músics a dalt de l’escenari” i ha avançat que “hi haurà alguna sorpresa per fer gaudir el públic berguedà”. El concert es farà el dissabte 1 de febrer, a les 21:30 h. Les entrades gairebé estan exhaurides i es poden adquirir anticipadament al portal web www.tickatara.com.
L’Orquestra Simfònica del Conservatori de música dels Pirineus protagonitzarà el concert del Projecte Simfònic de 2025 sota la direcció d’Oleguer Aymamí. Enguany, ho farà amb la col·laboració de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, en una actuació en què les dones compositores tindran especial rellevància, ja que el concert s’emmarca en els actes del 8M. L’actuació inclourà la interpretació d’obres de Fanny Hensel, Felix Mendelssohn, Erik Satie, Germaine Tailleferre i Igor Stravinsky. Xavier Llobet, director de l’Escola Municipal de Música de Berga, ha explicat que “el concert suposa una oportunitat per a l’alumnat a l’hora d’interpretar música simfònica”. Llobet també s’ha referit al repertori i ha comentat que “des de l’escola i el conservatori es treballa per donar visibilitat a les dones compositores”. El concert simfònic es farà el diumenge 9 de març, a les 18 h.
El Concert Jove de Sant Marc portarà a la capital berguedana una de les formacions més inspiradores del pop català, el grup Ginestà. Amb el seu flamant últim disc, la banda formada pels germans Júlia i Pau Serrasolsas, Andrea puig, Cesc Valverde i Gerard Sala, ha tornat a enamorar i emocionar el públic català amb grans èxits com “De tot el món” o “La meva mort”. El disc Vida meva ha obtingut dos Premis Enderrock i, amb tot, el grup s’ha consolidat com una de les bandes imprescindibles del moment. Aquest 2025, el grup prepara nous temes que publicarà en format EP i que portarà de nou als escenaris dels Països Catalans. El concert es farà el dissabte 26 d’abril, a les 22 h.
Diuen que el bosc on juguen els infants del poble, el bosc on han construït les cabanes... perilla. Diuen que el talaran. No pot ser! Són tan necessaris els boscos! I de qui és el bosc? Del senyor Jaume? Però si el talen, perjudicarà tot el poble! Com poden salvar el bosc? Les Corals infantils i el Conjunt Instrumental de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretaran l’espectacle De qui és el bosc? Es tracta d’un musical fruit d’una adaptació del conte homònim de Mercè Canela publicat l’any 1976, amb text de Marc Donat i música de Josep Ollé. Xavier Llobet, director de l’EMM Berga, ha explicat que hi participaran infants d’entre 6 i 12 anys i ha esmentat que és “un projecte il·lusionant, no només per la música que és d’un compositor de casa nostra, sinó perquè els nens i nenes podran cantar i actuar”. L’espectacle es farà el diumenge 11 de maig, a les 18 h.
La programació d’espectacles teatrals s’iniciarà el dissabte 8 de febrer (19 h), a la plaça de la Ribera, amb la representació de La maleta de Núria Parera. La proposta forma part del cicle d’activitats de memòria històrica “Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat”. Teatre Nu posarà en escena l’espectacle protagonitzat per Joan Valentí que interpreta un carter que arriba a la plaça del poble i ens presenta la seva maleta. Un objecte preciós que ha passat de mà en mà, esdevenint el testimoni silenciós de diferents vides del segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la Guerra Civil, l’exili, el fes l’amor i no la guerra, la caiguda del franquisme... i les migracions –volgudes o no– que mai s’aturen. Un espectacle que ens porta a reflexionar sobre la tendència cíclica de la història, que tendeix a repetir-se, com si no n’aprenguéssim mai prou. L’espectacle és gratuït i per a públic de totes les edats.
El dissabte 22 de març, serà el torn de la iniciativa ‘Cap butaca buida!’ celebrada en el marc de la Diada del Teatre. L’objectiu és aconseguir que s'omplin les platees dels teatres d'arreu de Catalunya per homenatjar com mai les arts escèniques. Berga s’ha adherit a la iniciativa programant l’espectacle familiar Buffa!!! de Bellaterra Música. Buffa!!! ens convida a jugar amb diferents elements del bosc de la mà del Nap Buf, un follet entremaliat, belluguet, despistat i juganer que escampa la seva màgia bufant pels racons. I els nens i nenes li seran una bona ajuda en diversos moments de l’espectacle… Amb Buffa!!! els infants coneixeran diferents estils de música i participaran de manera vivencial de la màgia de cada escena, acompanyats per quatre grans músics, una ballarina i una posada en escena plena d’imaginació. Una aventura amb molta música per descobrir petites meravelles. L’espectacle està protagonitzat per Anna Vega, Marta Canellas, Santi Serratosa, Marisa Badia i Laura Bataller. Les entrades per a l’espectacle ja es poden adquirir al portal web www.ticketara.com.
La Joveneta Closca de la Closca Teatre posarà en escena El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare. Una història en què quatre enamorats fugen al bosc per trobar el seu amor no correspost. Dins la nit es trobaran amb el follet Puck que embolicarà una mica la troca. Amb un elixir d’amor aplicat a l’enamorat equivocat provocarà una confusió difícil d’arreglar. Amb aquesta comèdia, Shakespeare ens trasllada a una nit màgica, una nit de somni, on el joc, l’enginy i l’amor seran els guies d’aquesta companyia de joves. Joves estudiants de teatre que explicaran, amb el cos i amb les paraules, una història il·lusionant i captivadora, que farà viatjar a l’espectador, que el farà somiar! Ivan Otaola dirigeix el muntatge protagonitzat per Íria Mozas, Judit Morenilla, Laia Fonquerni, Roger Macià-Rosell, Tanit Armengol, Lluc Sanchez, Meritxell Deop, Marta Reig i Jonathan Perez. Ivan Otaola, director de l’escola de formació teatral La Closca ha comentat que “serà una obra per a tots els públics, molt divertida i visual, feta per gent jove, i en què el text de Shakespeare i el moviment seran protagonistes”. L’espectacle es farà el dissabte 3 de maig, a les 20 h.
La companyia La Consol presenta l’espectacle Molt s’hi deu assemblar. Anna Bertran Casas, Ariadna Fígols Alberich i Anna Roy Boixader interpreten tres germanes. La Neus, la Guida i la Nat, que després de tres anys, es retroben a la casa de la tieta-àvia Sió, on van créixer. Les diferències sobre la maternitat les van allunyar, però aquest retrobament els farà reviure records i enfrontar ferides encara obertes. Una història sobre la família, la maternitat i els llaços que ens uneixen tant com ens separen. Sara Sors dirigeix l’espectacle amb dramatúrgia de Laura Corominas Espelt. L’espectacle es farà el dissabte 17 de maig, a les 19 h.
Dafnis Balduz i Albert Salazar protagonitzen l’espectacle Pols de diamant de Pau Goya. Quan en Dani denuncia haver estat víctima d’una brutal agressió LGTBIfòbica, la seva història es torna viral a escala nacional. Les xarxes bullen, ocupa portades de diari i tertúlies televisives, i fins i tot fa que els màxims dirigents polítics s’hi manifestin. No obstant, hi ha alguna cosa del seu testimoni que sembla no convèncer els investigadors del cas i, sobretot, l’opinió pública. S’ho ha inventat tot? I en cas de ser així, què li ha portat a fer-ho? Pot una presumpta denúncia falsa desacreditar el patiment de tot un col·lectiu? Estigma i linxament mediàtic van de la mà en aquesta peça inspirada en un cas real. L’espectacle es farà el diumenge 25 de maig, a les 18 h.
L’Agrupació Teatral la Farsa representarà La ratera d’Agatha Christie, una obra de teatre pertanyent al subgènere de novel·la policíaca, considerada l’obra teatral de major permanència mundial en cartell, ja que des de l’any 1952 es representa a Londres de forma ininterrompuda. A La ratera, en Giles i la Mollie Ralston van de bòlit procurant tenir-ho tot a punt per als primers hostes. Acaben d’obrir una pensió en una mansió antiga que ha heretat la Mollie i només volen que les primeres persones que acullen tinguin una estada plàcida. Però una nevada intensa deixa la mansió Monkswell incomunicada i la notícia que els dona el sergent Trotter no és gaire tranquil·litzadora: els hostes de la pensió es troben sota l’amenaça d’un assassí. El muntatge dirigit per Angelina Vilella comptarà amb un repartiment integrat per Laura Corominas, Marc Corominas, Eric Calderer, Anna E. Puig, Marc Marginet, Eva Corominas, Òscar Garcia i Sergi Selva. Angelina Vilella, directora del muntatge, ha fet referència al misteri que envolta l’obra, ja que caldrà esbrinar qui és l’assassí i ha demanat mantenir el secret pels espectadors que veuran la segona funció, l’endemà de l’estrena. L’espectacle es farà el dissabte 31 de maig (21 h) i el diumenge 1 de juny (19 h).
La programació teatral finalitzarà amb Els ossos de l’irlandès de Teatre Nu, una obra sobre el fracàs de l’amistat protagonitzada per Ernest Villegas, Ivan Benet i Norbert Martínez. El Llorenç ha demanat a l’Héctor i el Xevi de veure’s un moment. No els ha dit què vol. Però diu que és important. I deu ser-ho, perquè avui plou moltíssim i no ve de gust sortir de casa. Però no es pot esperar precisament perquè avui plou com fa anys que no plovia i, al poble, hi ha rieres disposades a desenterrar secrets que es creien oblidats. L’espectacle es farà el diumenge 29 de juny, a les 18 h.
L’Escola de Ballet M. Alba oferirà un espectacle solidari de dansa amb motiu de la 49a Gala de final de curs, en benefici de Càritas Parroquial de Berga. L’alumnat oferirà un repertori variat per apropar diferents tipologies de dansa al públic, com per exemple: coreografies de ballet clàssic, dansa contemporània, dansa urbana i jazz. M. Alba Sánchez, directora de l’escola de ballet que enguany fa 50 anys, ha explicat que “la mostra comptarà amb la participació d’infants i joves d’entre 3 i 20 anys, que realitzen diferents disciplines en funció de l’edat”. El festival de dansa es farà el diumenge 8 de juny, a les 17 h.
La venda d’entrades dels espectacles programats per l’Ajuntament de Berga (a excepció del concert d’Obeses amb la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses i l’espectacle familiar Buffa!!!, que les entrades ja estan a la venda), s’activarà el dilluns 3 de febrer, a les 14 h, a través del portal web www.ticketara.com. Les entrades anticipades es podran adquirir per Internet fins a les 12 del migdia del mateix dia de l’espectacle.
Les entrades també es podran adquirir a la taquilla del Teatre Municipal, una hora abans de l’inici dels espectacles. L’àrea de Cultura posa a disposició de la ciutadania un canal per atendre consultes, a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat.