Promoure l’emprenedoria entre l’alumnat de cinquè de primària creant cooperatives a l’aula.
Aquest és l’objectiu del Mercat de Cooperatives Escolars, un projecte impulsat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona, a través del programa ‘Cultura emprenedora a l’escola’. Enguany, el mercat comptarà amb catorze cooperatives i la participació d’uns 288 alumnes procedents d’escoles de Berga, Borredà, Casserres, Gironella, Guardiola de Berguedà, Puig-reig i Vilada. El Mercat de Cooperatives Escolars disposarà d’un espai d’exposició i venda de productes a la plaça de Viladomat, el dissabte 17 de maig, de 9:30 a 12:30 h.
Bosses de roba, draps de cuina, torretes, punts de llibre, joiers, polseres, anells, collarets, portallapis, coixins, gomes per recollir els cabells, imants, figures de fang, atrapa-somnis, llaços, clauers, pilotes per reduir l’estrès, elements decoratius per a taps i ampolles, bossetes aromàtiques, ampolles i pots lluminosos, plats decorats, llapis i jocs com per exemple: trencaclosques, tres en ratlla, mikado, etc. Això és una petita mostra dels productes que es comercialitzaran al Mercat de Cooperatives Escolars de Berga. Es tracta de productes elaborats amb materials reciclats i diferents tècniques artesanals.
El procés de creació de les cooperatives es divideix en diferents fases que es porten a terme al llarg del curs escolar. Primerament, es fa la constitució i redacció dels estatuts de les cooperatives, després es consensua els productes que es desenvoluparan per procedir finalment a la seva fabricació i venda. A més, l’alumnat també elabora material de difusió com per exemple cartells o fulletons per donar a conèixer la celebració del mercat. Una part dels diners recaptats de la venda de productes es destinaran a entitats socials escollides per cadascuna de les cooperatives.
Anna Freixa, tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Berga, ha destacat el treball en equip i la cultura de l’esforç com els valors més importants que promou el projecte. Freixa ha comentat que “la iniciativa permet que els infants puguin mostrar i descobrir les seves virtuts, que moltes vegades no tenen a veure amb les matemàtiques, les llengües o el medi, sinó amb la part més artística, el lideratge, l’escolta de grup, la cohesió i la unió entre els socis i sòcies de la cooperativa”. Freixa ha afegit que “en aquest projecte tothom suma i ningú resta perquè tothom té virtuts i qualitats per aportar a la cooperativa”.
La presentació del Mercat de Cooperatives Escolars ha comptat amb la participació de representants de les diferents cooperatives de les escoles de Berga. Els infants han explicat i mostrat alguns dels productes que han fabricat de forma manual amb materials reciclats i que es podran comprar durant la celebració del mercat d’aquest dissabte.