El Berguedà promou el consum responsable i les compres sense envasos per reduir la generació de residus

Última revisió 13-11-2023 11:37
13/11/2023

El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga impulsen dues activitats en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que enguany se celebra del 18 al 26 de novembre.

El conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer les va presentar el passat dijous 9 de novembre amb Guillem Canal, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga.

Nova edició de la Refireta

Per segon any consecutiu, el Consell Comarcal del Berguedà organitza en col·laboració amb l’Ajuntament de Berga, la ReFireta, la Fira de la prevenció de residus i el consum responsable. La mostra és un aparador per a entitats socials, ambientals, artesanals i professionals, que d’una forma o altra fan dels seus projectes, models de consum responsable. L’esdeveniment tindrà lloc el dissabte 18 de novembre de 10 a 14 h, al centre de Berga: a la plaça de Sant Pere, carrer Major, plaça de Sant Joan i plaça de les Fonts.

La ciutadania podrà realitzar més d’una vintena de tallers i activitats relacionades amb el reciclatge, la reutilització, la prevenció de residus i el consum responsable, pensades per a tota la família. També es podrà conèixer de primera mà les iniciatives i projectes d’una quinzena d’entitats i associacions berguedanes, visitar exposicions al carrer, participar a xerrades informatives, passejar i comprar productes d’artesania i antiguitats. La programació es pot consultar en aquest enllaç.

Al Berguedà, triem comprar sense envasos

La novetat d’enguany és la campanya que amb el lema “Al Berguedà, triem comprar sense envasos” té per objectiu incentivar la compra de productes a granel, locals i ecològics, per fomentar models de producció i de consum sostenibles, responsables i circulars.

En què consisteix? Del 18 al 26 de novembre, les persones que vagin a comprar, als comerços participants en la campanya, productes a granel amb carmanyola o envàs propi, i que, per tant, la seva compra no generi cap residu, participaran en un sorteig. Els comerços que hi prenen part són de Bagà: El Cabàs; i de Berga: Agrovicenç, Cal Coloma, Casa Madriles, El Pot, El Sardà, Fígols Natur, La Llavor i L’Herbolari.

Com es pot beneficiar la ciutadania de la campanya?

• Per participar-hi, cal fer una compra en un dels comerços participants sense generar cap residu (100% a granel, o amb l’envàs o recipient de casa per part del client).

• El comerç es quedarà una còpia del tiquet de compra d’aquestes persones, i hi anotarà el telèfon i nom.

• Cada comerç, un cop acabada la setmana, sortejarà un lot de productes, o un val de compra (gentilesa del mateix comerç).

• Les dades personals anotades a la còpia del tiquet de compra quedaran sota custòdia del comerç, i s’empraran únicament amb finalitats d’obtenir el nom i contacte d’una persona guanyadora. Una vegada fet el sorteig, aquests tiquets seran destruïts.

D’aquesta manera, el comerç podrà gratificar i fidelitzar els seus clients, els clients poden ser bonificats per fer una compra sostenible i el Consell Comarcal ajuda a difondre bones pràctiques i conscienciar sobre el consum responsable.

A través d’aquesta iniciativa es volen fomentar les compres sense envasos d’un sol ús, mitjançant la venda de productes a granel i l’ús de recipients reutilitzables, per part de la ciutadania. D’altra banda, s’aprofitarà per difondre el canvi legislatiu que empara que els clients comprin als establiments amb el seu propi recipient: «Tots els establiments d’alimentació que venguin productes frescos i begudes, així com aliments cuinats, hauran d’acceptar l’ús de recipients reutilitzables (bosses, carmanyoles, ampolles, entre d’altres), adequats per a la naturalesa del producte i degudament higienitzats, els consumidors seran els responsables del seu condicionament». Així ho recull la Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La quinzena edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus tindrà lloc del 18 al 26 de novembre de 2023. L’objectiu és desenvolupar accions a escala europea per sensibilitzar la població de la generació de residus, els seus impactes, i difondre bones pràctiques de prevenció de residus i consum responsable. Enguany l’eslògan fa referència a la necessitat de reduir la generació d’envasos: “No t’emboliquis!”. Per tal de donar visibilitat a la problemàtica de la generació de residus, el Consell Comarcal del Berguedà participa activament a la Setmana de Prevenció de Residus.

Creixement insostenible dels envasos

La generació de residus d’envasos a la UE no ha parat d’augmentar els darrers anys. Per fer front a aquesta situació, el desembre de 2020, es va establir l’objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d’una manera econòmicament viable per l’any 2030 amb l’objectiu de reduir els envasos i l’excés d’embalatge. El paper de la prevenció de residus és clau per assolir l’objectiu.

Què cal fer?

Evitar l’envasat excessiu i millorar la recollida selectiva redueix el volum de residus abandonats en espais naturals i augmenta la qualitat del material a reciclar.

Crear consciència

Enguany la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es centrarà per segona vegada, en els envasos. Els residus d’envasos generats, segueixen sent clau, ja que no s’han reduït sinó que han augmentat, en part també, per l’auge del comerç electrònic. La campanya donarà a conèixer el fort impacte ambiental dels envasos, aportant idees, suggeriments i material de suport per promoure models de producció i consum més sostenible.

Les xifres

• L’any 2020, la UE va produir 79,3 milions de tones de residus d’envasos, 177 quilos per persona.

• Els envasos representen el 40 % dels plàstics i el 50 % del paper utilitzats a la UE.

• Els residus d’envasos han augmentat més d’un 20 % durant els darrers 10 anys a la UE, en particular els d’un sol ús.

 Els envasos provoquen emissions de CO2, es preveu que arribin als 66 milions de tones de CO2 el 2030.

• Els envasos contaminen espais terrestres, i representen la meitat de les deixalles marines als oceans.

• Durant l’última dècada, s’ha produït una disminució important de la reutilització dels envasos.

• Els envasos contaminen espais terrestres, i representen la meitat de les deixalles marines als oceans.

• Durant l’última dècada, s’ha produït una disminució rellevant de la reutilització dels envasos.

 

(*) Notícia elaborada per l'àrea de Comunicació del Consell Comarcal del Berguedà. 

 

Jesús Calderer, Maria Gimena, Guillem Canal i Júlia Ortega durant la presentació de les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Jesús Calderer, Maria Gimena, Guillem Canal i Júlia Ortega durant la presentació de les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Autor: Consell Comarcal del Berguedà