Berga inicia una nova edició del cicle de visites guiades i activitats culturals ‘Berga viu l’estiu’. L’Oficina de Turisme i el Museu Comarcal de Berga impulsen aquest projecte amb l’objectiu de difondre el coneixement sobre el patrimoni històric i cultural berguedà.
Enguany, la programació inclou set visites guiades, que es faran del 29 de juliol al 27 d’agost, i l’exposició de la comparseria patumaire al Convent de Sant Francesc. Les places per participar en les visites guiades són limitades i caldrà inscriure’s prèviament per telèfon (93 821 13 84) o enviant un correu electrònic a l’adreça aj022.ofturisme@ajberga.cat. Les activitats programades són gratuïtes, a excepció de l’exposició patumaire. L’horari d’atenció al públic de l’Oficina de Turisme és el següent: matins de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h, i diumenge, d’11 a 14 h. També obre les tardes de divendres a diumenge, de 17 a 20 h.
La programació del cicle ‘Berga viu l’estiu’ comptarà amb noves visites guiades per potenciar el coneixement sobre Queralt i Sant Pere de Madrona. En concret, s’oferirà una visita titulada ‘El cor de Queralt’ que permetrà a les persones visitants endinsar-se en les entranyes del santuari accedint a espais habitualment tancats al públic, com per exemple, la sagristia on hi ha diferents peces antigues del santuari. També es visitarà el campanar i l’interior de la cova de la troballa. La visita també té l’objectiu de conèixer el lligam de la ciutat i la devoció a la Mare de Déu de Queralt.
Pel que fa a Sant Pere de Madrona, s’ha programat dues visites. La primera es titula ‘Plenilunium a Sant Pere de Madrona’ i es tracta d’una visita nocturna per gaudir i viure la lluna plena d’agost a l’entorn natural de l’església romànica. La segona proposta es titula ‘Sant Pere de Madrona, l’ahir i l’avui’ i es tracta d’una visita guiada a l’antiga parròquia de La Valldan per conèixer el passat i el present d’aquesta església situada a la serra de Queralt.
L’oferta de visites guiades es completarà amb una ruta per conèixer el passat medieval a través de l’evolució urbanística de la ciutat, des dels seus orígens fins al segle XIV. A més, hi haurà una visita a la Torre de la Petita que ens permetrà submergir-nos en la història i les característiques de la torre i el polvorí, tot recordant el passat carlí de la capital berguedana. La programació també compta amb una ruta per recórrer els espais més emblemàtics del centre de la ciutat vinculats a la celebració de La Patum.
L’exposició ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ continua oberta al públic per tal que els usuaris i usuàries gaudeixin de la comparseria patumaire de prop, així com de peces de vestuari antic, objectes històrics, fotografies, textos i vídeos. L’entrada per visitar l’exposició té un cost de 5 €, però els infants menors de 12 anys poden accedir-hi de forma gratuïta. L’horari d’obertura al públic per visitar l’exposició és el següent: dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.