El Consell Català de Ressuscitació ha atorgat a Berga el certificat de municipi cardioprotegit d’acord amb els estàndards de qualitat de l’organisme.
La capital berguedana compleix els requisits, tant materials com formatius, en l’àmbit de la cardioprotecció, fet que li ha permès obtenir la certificació. La ciutat disposa d’una xarxa de 25 desfibril·ladors externs automàtics (DEA), 16 dels quals són d’organismes o entitats de caràcter públic, i 9 d’organismes o entitats de caràcter privat. La disponibilitat d’un DEA en un espai públic o en qualsevol entitat, empresa, establiment, servei o domicili particular i la seva utilització abans de l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’associa amb gairebé el doble de supervivència davant d’una aturada cardíaca fora de l’àmbit hospitalari.
Un espai cardioprotegit és el resultat d’una planificació específica i la dotació dels recursos adequats que permetin dur a terme les intervencions integrades en la cadena de supervivència. A banda de disposar d’una xarxa de desfibril·ladors ubicats en espais concorreguts que permetin aconseguir que el temps transcorregut entre la detecció de l’aturada i la primera descàrrega del DEA sigui inferior a 5 minuts, també cal impulsar accions de formació en reanimació cardiopulmonar de les persones actuants (les primeres persones que intervenen) segons els estàndards del Consell Europeu de Reanimació, la formació i la informació a la ciutadania i l’accés públic a la desfibril·lació.
Un desfibril·lador extern automàtic és un aparell segur i efectiu que permet realitzar una descàrrega elèctrica sobre el cor d’una persona en aturada cardiorespiratòria minuts abans que arribi l’ajut professional. Els 25 desfibril·ladors han estat ubicats en zones estratègiques per facilitar-ne l’accés, ja que cal garantir les intervencions adequades davant d’una mort sobtada.
Els DEA estan geolocalitzats mitjançant un mapa disponible en aquest enllaç:
Mapa de Desfibril·ladors (DEA) a Berga i comarca: Google Maps
El consistori s’encarrega de la gestió integral dels desfibril·ladors a través d’una empresa especialitzada per tal de vetllar pel control, la vigilància i el manteniment dels aparells.
L’obtenció del certificat de cardioprotecció de la ciutat ha estat una tasca realitzada conjuntament per l’Ajuntament de Berga i l’Associació De Tot Cor. L’entitat va presentar diverses iniciatives en les convocatòries de pressupostos participatius de 2021 i 2022 per assolir l’objectiu de facilitar l’accés públic a la desfibril·lació. Per fer-ho, s’han adquirit nous aparells desfibril·ladors, vitrines i complements necessaris, s’han reubicat a l’espai públic els DEA que es trobaven a l’interior d’edificis públics, s’ha millorat la senyalització dels aparells i s’han fet sessions de formació i divulgació sobre suport vital bàsic i utilització del desfibril·lador adreçat a la població general, entitats locals, personal municipal i cossos de seguretat que desenvolupen tasques d’atenció al públic. L’associació ha comptabilitzat la formació d’unes 2.000 persones.
L’entitat De Tot Cor ha programat una nova sessió sobre l’ús del desfibril·lador aquest dissabte 18 de novembre, en el marc de la celebració de la ReFireta del Berguedà. Serà a la plaça de Sant Pere, de 10 a 14 h.
L’entrega del certificat com a municipi cardioprotegit es portarà a terme aquest dijous 16 de novembre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. L’acte comptarà amb la participació de Francesc Xavier Escalada, president del Consell Català de Ressuscitació; Aleix Serra, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Berga; Andrea Corominas, regidora de Salut i Drets Socials de l’Ajuntament de Berga; Eduard González, secretari de l’Associació De Tot Cor i Antolí Barra, tresorer de l’entitat De Tot Cor.