Berga es prepara per celebrar una nova edició de la festa d’Els Elois que es portarà a terme el 22 i 23 de juliol.
És l’antiga festa gremial que congregava persones que desenvolupaven oficis tradicionals relacionats amb el ferro, el metall i el fang que formaven part del gremi de Sant Eloi, patró que dona nom a la festivitat d’Els Elois, així com els traginers que desenvolupaven les seves activitats amb els animals de càrrega.
Enguany, la festa incrementarà les mesures per garantir el benestar animal dels èquids i la preservació de la festa. En concret, s’ha elaborat una guia d’actuació pel bon funcionament de la festa, es farà un taller de traginers sobre el maneig i benestar dels animals que serà obligatori per a les persones que participin en les passades i es limitarà l’edat de les persones que podran muntar els rucs. A més, no es permetrà la participació amb animals propis, sinó que només es podran utilitzar els èquids proporcionats per l’organització de la festa.
Andreu Comas, exregidor de Festes de l’Ajuntament de Berga, ha fet referència a l’evolució de les festes amb animals i ha explicat que “en comptes d’esperar passivament que els canvis ens afectin, hem volgut prendre la iniciativa i fer totes les modificacions necessàries per adaptar la festa als nous temps. En aquest sentit, voldríem que Els Elois fos una festa més divulgativa i que els animals siguin una oportunitat per connectar la canalla amb el passat”.
La nova regidora de Festes, Ermínia Altarriba, ha agraït al seu predecessor i a l’equip de l’àrea pels “passos previs efectuats per garantir que podem anar mantenint la festa, que poden canviar-la en allò que sigui necessari, així com revisar-la i repensar-la. I de cara a l’any que ve, caldrà treballar-la molt més i fer que sigui més sostenible i adaptada al segle XXI”.
La festa està organitzada per l’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral la Farsa i la Colla Sardanista Cim d’Estela. La celebració també compta amb l’assessorament i supervisió del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Aquest any s’ha promogut la creació d’una guia d’actuació per garantir el bon funcionament de la festa, que ha estat elaborada pel veterinari especialista en benestar animal Josep Subirana. Es tracta d’un document que inclou una descripció detallada de les actuacions i els requisits necessaris per a la preparació i desenvolupament de la festa per tal de garantir que l’esdeveniment transcorri amb el millor benestar animal possible. Aquesta guia conté una sèrie d’indicacions adreçades a tots els agents implicats en l’organització de la festa per minimitzar riscos i vetllar pel benestar equí, els protocols i sensibilitats existents i l’interès general de la preservació de la tradició. Per exemple, la guia fa referència als recorreguts i l’entorn, el transport i l’alimentació, els punts d’arribada i sortida, els guarniments, la conducció, munta i càrregues dels animals, els sorolls, l’ús d’aigua i l’estat dels èquids, entre d’altres.
Josep Subirana ha destacat que “Berga és el primer municipi de Catalunya que adapta la guia feta per la Generalitat per regular els certàmens i festes amb èquids a Catalunya. En aquest cas, “l’hem adaptat a la peculiaritat d’Els Elois, l’hem d’implementar i, si sorgeix qualsevol problemàtica, caldrà afinar-la l’any que ve”. Subirana ha explicat que “és una guia bastant completa que intentar abastar tot el que fa referència a l’ús de l’animal en aquest tipus de certàmens, vetllant perquè els animals estiguin bé”.
Una de les novetats de l’edició d’enguany serà la realització d’un taller de traginers adreçat a les persones que vulguin participar en les passades de dissabte a la tarda i diumenge al matí. Es tracta d’una sessió de caràcter didàctic i demostratiu que serà d’assistència obligatòria pels infants menors de fins a 12 anys que muntaran els rucs i les persones adultes que acompanyaran els infants a peu. El taller de traginers es farà el dissabte 22 de juliol, a l’antic espai que ocupava el SES Serra de Noet, situat al carrer del Programari Lliure, de 10 a 11:30 h.
La inscripció del taller de traginers es podrà fer a través d’un formulari en línia disponible al web municipal i també de forma presencial a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament de Berga fins al 20 de juliol. Es poden inscriure dos infants per ruc, que faran torns per pujar-hi, de manera que no podran muntar el ruc a la vegada. Així mateix, es poden inscriure dues persones adultes per ruc, per tal d’acompanyar els infants a peu. L’adult acompanyant serà el responsable de l’animal fins a retornar-lo al mateix lloc de recollida.
L’Ajuntament de Berga ha emès un ban municipal adreçat a la ciutadania en què s’estableixen les recomanacions sobre l’ús d’aigua durant la passada de diumenge al matí, tal com es va fer l’any passat, i l’obligatorietat d’efectuar el taller per participar en les passades. Atesa la situació actual de sequera i tenint en compte que el municipi està inclòs en l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica, el consistori apel·la al sentit comú dels veïns i veïnes demanant que es faci un ús molt moderat de l’aigua. També s’insta a no fer ús de cap tipus de mànega ni a instal·lar piscines desmuntables al llarg del recorregut. A més, es demana no tirar aigua directament a la cara dels animals, en cap cas. El ban ha estat imprès i es col·locarà en diversos punts de l’espai públic per on transcorren les passades.
Andreu Comas ha recordat la necessitat de conservar la festa fent un ús molt moderat de l’aigua. Comas ha recordat que “quan es va començar a llançar aigua a la festa d’Els Elois, no hi havia piscines inflables, no hi havia mànegues i en la majoria de cases ni tan sols hi havia aigua corrent. Crec que si valorem l’aigua de la manera que ho feien els berguedans que havien d’anar a buscar aigua a la font amb un càntir i traginar-la fins a casa, podem mantenir viva la festa tal com era”.
La celebració inclou els actes tradicionals com per exemple l’anunciament de la festa, les passades, la benedicció dels animals, les recreacions del rapte de la núvia i la boda típica de l’Alt Berguedà, el Ballet de Déu, l’audició de sardanes, l’acte de lliurament de ferradures i el ball popular.
L’Agrupació Teatral la Farsa s’encarrega de l’escenificació de les recreacions del rapte de la núvia i la boda típica de l’Alt Berguedà, així com del Ballet de Déu. Lourdes Sensada, membre de l’entitat ha destacat la xifra de parelles inscrites enguany per participar en el Ballet de Déu. “Aquest any s’han presentat set parelles i és dels anys que n‘hi ha hagut més. És perfecte que la gent tingui ganes de ballar i participar en la festa”.
Josep Cuberas, president de la Junta Conservadora d’Els Elois ha fet referència als canvis implementats en les passades i ha recordat la importància de la tradició de la festa. Per a Cuberas, "Els Elois són història de Berga, des de fa centenars d’anys, i dins de les noves mesures de benestar dels animals, hem d’intentar fer les innovacions i adaptacions". Cuberas també ha explicat que aquest any l’esmorzar popular es farà a la plaça de Sant Pere, en comptes de la plaça de Santa Magdalena, i que també s’intentarà fer un tirabou com es feia antigament.
El text del programa de mà de la festa d’Els Elois ha estat elaborat per Jordi Royo Isach que ofereix una mostra sobre com era Berga i Els Elois a través dels records d’infantesa d’una dotzena de persones en format d’entrevista. Les persones que han participat en aquestes converses són: Josep Caselles Canal, Conxita Miró Alsina, Antoni Vilà Torner, Josep Freixa Nyaco, Josep Carreres Balaguer, Serafina Vilà Badia, Jaume Farguell Sitges, Joan Sabata Pons, Jordi Isach Pons, Ramona Pons Ferrer, Jordi Massanes Albero i Josep Cuberas Graells.
En total, s’han editat 500 programes maquetats pel dissenyador Lluís Ràfols, que inclouen la informació sobre la programació de la festa d’Els Elois de 2023 i que es distribueixen de forma gratuïta a l’Oficina de Turisme de Berga.