Berga estrena l'espectacle inèdit "La Patum flotant", dels guanyadors d'un premi Max, per celebrar l'aniversari de la proclamació com a Patrimoni de la Humanitat

Última revisió 18-11-2024 14:11
18/11/2024

Berga celebrarà el 19è aniversari de la proclamació de la Patum com a patrimoni de la humanitat amb un gran espectacle a la plaça de Sant Pere creat per a l’ocasió, el diumenge 24 de novembre a les 18 h.

La Patum flotant” combinarà un piano de cua penjat a 8 metres d’altura, música patumaire en directe, números de circ, acrobàcia i dansa, i la projecció d’imatges de la festa per transportar el públic a un univers únic i apassionant.

Guanyadors d’un premi Max de teatre

La companyia formada pel músic sallentí David Moreno i la ballarina i acròbata Cristina Calleja ha creat una versió patumaire jugant amb els elements del seu espectacle “Flotados”, que va guanyar un Max, el premi més important del teatre a l’Estat espanyol, com a millor espectacle de carrer l’any 2019. 

Una escenografia imponent, un disseny de llums màgic, la música inspirada en les partitures de La Patum, tocada en directe per David Moreno, Rebeca Olmedo i David Ges, els textos d'Antoni Sansalvador i les imatges projectades de la festa berguedana, enregistrades per Televisió del Berguedà i Produccions MC es convertiran en part de l’univers oníric de la companyia. Serà “un poema musico-visual ple de bellesa, amb efectes sorprenents” per celebrar l’efemèride, promet Moreno. El creador diu que “és un honor haver pogut crear aquest espectacle a partir d’elements patumaires i poder-lo representar en viu al mateix escenari de la festa”. La ballarina ha comentat que “el llegat que teniu és impressionat i esperem poder transmetre-ho amb aquest espectacle, que hem fet amb molt d’amor i respecte per la festa”.  

L’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, ha destacat la trajectòria i el palmarès de l’espectacle. Sànchez ha convidat el públic a assistir-hi, ja que “és un espectacle que agradarà i no deixarà indiferent a ningú. És una oportunitat única perquè molta gent del territori s’hi acosti i, sobretot amb una cosa tan extraordinària com La Patum”.    

Homenatge als patumaires històrics

Durant la representació de “La Patum flotant”, també hi haurà un espai per reconèixer el paper que han fet en la festa tres patumaires històrics: Alfons Alsina Reig "Palleco" (Vestidors de plens i maces), Josep Casals Giménez (Turcs i cavallets) i Jordi Subirana Riu (Gegants). 

Tots tres són els protagonistes de la sèrie d’entrevistes “Vides de Patum”, que promou l’Ajuntament de Berga, i que es podran veure al canal municipal a Youtube (https://www.youtube.com/AjuntamentBerga/) i a Televisió del Berguedà. Les converses, amb el periodista Xavi Rossinyol, són un treball de memòria oral, que serveix per conservar records de Patum passades i fer-les perdurar en el temps.

Aniversari de la proclamació 

El 25 de novembre de l’any 2005, La Patum de Berga va ser distingida per la Unesco com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Des de llavors, l’ajuntament commemora cada aniversari amb un acte obert a la ciutadania. 

Des de fa dos anys, l’acte surt al carrer, i se celebra a la mateixa plaça de Sant Pere, amb una creació artística de temàtica patumaire. L’any passat, l’espectacle “Bombolles de Patum”, de Pep Bou, va aconseguir reunir un miler de persones. 

Cristina Calleja (ballarina i acròbata), Ivan Sànchez (Alcalde de Berga i regidor de Patum) i David Moreno (músic) en la presentació de l'acte del 19è aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
Cristina Calleja (ballarina i acròbata), Ivan Sànchez (Alcalde de Berga i regidor de Patum) i David Moreno (músic) en la presentació de l'acte del 19è aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
Autor: Ajuntament de Berga