Fa cent anys, a Queralt hi havia una capella que protegia la cova on expliquen que un pastor i el seu bou van trobar-hi la Mare de Déu, fa molt més temps encara.
La capella era petita i una mica atrotinada i, per això, les berguedanes i els berguedans van encarregar al Mestre Ton que en fes una de nova, més gran i molt més original... Així comença ‘El secret de la Cova de Queralt’ un conte infantil editat per l’Ajuntament de Berga amb motiu del centenari de la inauguració de la Cova de la Troballa.
Es tracta d’una iniciativa impulsada pels capitans i capitanes de Queralt d’enguany que compta amb l’autoria de Xavier Gonzàlez-Costa (textos) i Rubén Torres (il·lustracions), mentre que la producció editorial ha estat realitzada per La Patumaire. L’edició disposa de 500 exemplars que es poden adquirir al preu de 12 € a l’Oficina de Turisme (C/ Àngels, 7) i la Papereria Carlin (plaça de la Creu, 6). També s’habilitarà un estand de venda del conte el dia de la Gala (8 de setembre), al santuari de Queralt.
El Mestre Ton, el Pipó, la Pauleta i el Rossend són els protagonistes d’aquest conte titulat ‘El secret de la Cova de Queralt’ que permetrà els lectors i lectores endinsar-se en una rondalla de ficció sobre la construcció de la Cova de la Troballa. Xavier Gonzàlez-Costa, autor del text del conte, ha explicat que la història conté tots els ingredients. “És una rondalla per a infants de falda i primers lectors, que conté diferents valors com el treball en equip i que com en tots els contes, hi ha un personatge bo i un de dolent, que és el que manté la tensió de la història”.
Rubén Torres ha estat l’encarregat de crear les il·lustracions del conte i ha destacat una de les sorpreses del format, ja que es tracta “d’un conte troquelat que dona importància a la cova i dignifica el fet històric del centenari”.
La contracoberta del conte inclou informació històrica sobre la construcció de la Cova de la Troballa, la qual va ser inaugurada el 3 de setembre de 1923 fruit de l’impuls del pare Joan Postius Sala inspirat en les Festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt l’any 1916. Fins aleshores, en aquest indret hi havia la capella de Santa Helena.
La presentació del conte sobre la Cova de la Troballa es va fer el dimecres 6 de setembre, al claustre del Convent de Sant Francesc. Marta Merino, capitana de Queralt d’aquest any va explicar que la idea va sorgir quan van assabentar-se de l’efemèride del centenari de la cova. Merino va comentar que “teníem la voluntat de deixar constància del centenari i se’ns va acudir la idea de fer un conte. Estem molt contents que des de la capitania de Queralt de 2023 hagi sorgit la iniciativa de fer aquesta publicació i volem agrair-ho a totes les persones que ho han fet possible”.
L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va posar de manifest que la iniciativa serà molt útil per tal que tothom pugui conèixer la història de la Cova de la Troballa. Sànchez va dir que “tenim una petita joia i un trosset d’història en forma de conte. Tots els que som de Berga i el Berguedà estimem Queralt, cadascú des del seu àmbit o des de la seva òptica, però poca gent coneix quin any o com es va construir la cova”. L’alcalde va llençar la idea de continuar apostant per divulgar la història berguedana dient que “potser avui, el conte que tenim entre mans, no és res més que l’inici d’una col·lecció de contes d’història de Berga”.
La regidora de Programació Cultural de l’Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, va agrair la tasca de totes les persones implicades en la producció editorial del conte, tot desitjant “que els més petits gaudeixin aquest llibre i que els adults els sapiguem explicar bé història de la Cova de la Troballa”.