Berga s’adhereix a la commemoració del 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones amb diferents propostes que es faran del 21 al 27 de novembre.
Es tracta d’activitats impulsades per les àrees de Feminisme, Cultura, Joventut, Esports i Educació amb la col·laboració de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Les propostes inclouen espectacles teatrals, tallers i conferències, entre d’altres.
La capital berguedana obrirà els actes del 25N amb una mostra de teatre del projecte comunitari “Una visita a la casa de Bernarda Alba”. Es tracta d’un taller basat en el text de Federico García Lorca, en què s’ha treballat la creació d’escenes plàstiques i en moviment plasmant l’essència de les diferents temàtiques presents en l’obra. El taller impartit per Jaume Sangrà ha constat de cinc sessions que s’han portat a terme durant els mesos d’octubre i novembre. L’activitat forma part del projecte comunitari “La cultura ets tu!” promogut per l’Ajuntament de Berga. L’última sessió del taller consistirà en una mostra oberta al públic, que es farà el dijous 21 de novembre, a l’Hotel d’Entitats, a les 19:30 h.
El Teatre Municipal de Berga acollirà la representació de l’obra teatral ‘Un cos que dol’, escrita per Laura Corominas, dirigida per Alba Collado i protagonitzada per Cristina Terzi i Francesc Marginet. La funció es farà el dissabte 23 de novembre, a les 19 h, i hi haurà col·loqui després de l’espectacle. En l’equipament cultural s’habilitarà un espai informatiu de Punt Lila i hi haurà servei gratuït de ludoteca per a infants de 0 a 12 anys. Per fer ús del servei de ludoteca, caldrà inscriure’s, enviant un missatge de WhatsApp (667 840 303).
‘Un cos que dol’ navega pel cervell i l’ànima d’una parella de joves que es troba amb el dilema de decidir si tirar endavant, o no, un embaràs imprevist. Una parella de vora 30 anys, Ell i Ella. La seva realitat es veu interrompuda per un test d’embaràs positiu. Aquest fet desencadenarà totes les incerteses i les materialitzarà com mai fins al moment. Com si totes les preguntes sortissin ja d’aquell fetus, com si aquesta parella ja li posés veu, com si no volguessin escoltar-lo perquè no l’han decidit. Enmig de tants pensaments fugaços, només veuen una cosa clara: tenir-lo o avortar serà una decisió que els marcarà per sempre.
Les entrades es podran adquirir a la taquilla del teatre, una hora abans de l’inici de l’espectacle, i també es poden comprar anticipadament a través del portal web https://ticketara.com/esdeveniment/un-cos-que-dol/5193 fins a les 12 del migdia del dia de la representació. Les entrades anticipades tenen un cost d’entre 12 i 6 € (entrada general i entrada amb aplicació de la tarifació social per a diferents col·lectius), mentre que les entrades comprades a taquilla costaran entre 15 i 7,5 € (entrada general i entrada amb aplicació de la tarifació social per a diferents col·lectius).
La programació del 25N també inclourà dos tallers esportius per a dones, un d’autodefensa feminista i un altre sobre la força i la seva aplicació, en el marc de la campanya “Vull l’esport!”. D’una banda, hi haurà un taller d’autodefensa per treballar la seguretat i la confiança a través de l’autoestima, els límits i el llenguatge no verbal per afrontar situacions de risc. Aquest taller estarà impartit per la productora d’esdeveniments culturals feministes Dona Cançó i es farà el dissabte 23 de novembre, al Pavelló Vell, d’11 a 13 h. L’activitat és gratuïta, però caldrà inscriure’s prèviament enviant un missatge de WhatsApp (674 642 771) o escriure un correu electrònic (fontsv@ajberga.cat).
El segon taller es titula “Mantenir-nos fortes” i estarà dinamitzat per Ona Rodríguez, doble grau en Fisioteràpia i Ciències de l’Esport. És un taller sobre la fisiologia muscular de la dona, la força i la seva aplicació i la pràctica d’exercici físic. L’activitat és gratuïta i es farà el dilluns 25 de novembre, a l’Hotel d’Entitats, de 10 a 12 h.
La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà una xerrada amb Jenn Díaz, autora del llibre “Violència en tres actes. De víctima a supervivent”. Jenn Díaz compartirà el seu testimoni colpidor i valent com a víctima de violència masclista i com, amb els anys, n'ha esdevingut una supervivent. Als divuit anys, Jenn Díaz va patir violència masclista, tant física com psicològica. A través de la seva experiència, explicarà que el seu procés de víctima ha estat llarg i silenciós per l'estigma que acompanya la paraula víctima, per tots els estereotips que hi havia al seu voltant i per no haver-se reconegut com a tal durant molts anys. La conferència es farà el dimecres 27 de novembre, a les 19 h.
A Berga, la lectura del manifest institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones es farà conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, el dilluns 25 de novembre, a la plaça d’Europa, a les 12 h.
L’Organització de les Nacions Unides va establir l’any 1999 la data del 25N, en record de les germanes Mirabal (Minerva, Patria i Maria Teresa), activistes polítiques i membres de la resistència que van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre es dirigien a Puerto Plata, el 25 de novembre de 1960, per visitar els seus marits empresonats.