Berga aposta per promoure la formació i l'ocupació durant la Fira de Maig que se celebrarà el 4 i 5 de maig, al passeig de la Indústria

Última revisió 26-04-2024 15:56
22/04/2024

El binomi formació i ocupació serà l’eix central de la Fira de Maig de Berga de 2024.

La mostra d’enguany vol potenciar l’emprenedoria, la formació i el talent per promoure la dinamització de l’economia productiva i la generació d’oportunitats i ocupació al territori. Enguany, la fira també integrarà el Festival UP Berguedà i la celebració del 20è aniversari del Servei Local d’Ocupació Ocupa’t.

La mostra multisectorial se celebrarà els dies 4 i 5 de maig a l’espai firal del vall, que comptarà amb estands d’institucions, entitats, empreses, artesania i agroalimentació. La fira es completarà amb una àmplia programació d’activitats culturals i familiars, entre les quals destaca l’actuació de l’humorista Guillem Estadella.

La Fira de Maig de Berga està impulsada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Bergueda i el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.   

La regidora de Promoció Econòmica, Ermínia Altarriba, ha explicat que “hem fet una prospecció per saber quines necessitats tenen les empreses i hem detectat que tenen problemes d’ocupació. Les empreses ens mostren la seva inquietud a l’hora d’expandir-se i créixer a la comarca perquè manquen els perfils idonis de personal. Per això, hem volgut potenciar l’ocupació a la fira i que les empreses es mostrin atractives per a aquelles persones que volen treballar al Berguedà”.

Formació, ocupació, tecnologia i innovació

Un dels objectius de la fira és mostrar les oportunitats que ofereix el territori en l’àmbit de la formació i l’ocupació. Per això, la mostra tindrà dos espais dedicats a dues iniciatives vinculades al Berguedà.

D’una banda, la tercera edició del Festival UP Berguedà aterrarà a la Fira de Maig de Berga per oferir un espai que aplegarà estands, activitats i conferències sobre empresa i innovació. Hi haurà un joc d’escapada (escape room) amb realitat augmentada sobre el canvi climàtic i ponències sobre oportunitats laborals amb intel·ligència artificial, les oportunitats de futur que ofereix un ofici, els videojocs o les xarxes socials en català, entre d’altres. A més, els dies 2 i 3 de maig s’han programat activitats adreçades a l’alumnat de la comarca. En concret, hi haurà un espai d’orientació acadèmica, formativa i ocupacional, s’oferiran conferències i podran presentar els seus projectes. Les activitats es faran al Teatre Municipal, el Parc del lledó i també es distribuiran panells per la ciutat per exposar els projectes dels joves. Hi participaran cinc centres de primària i set centres de secundària del Berguedà.

Carme Padrós, coordinadora de l’àrea d’Empresa de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha destacat la importància del projecte educatiu que culminarà amb l’UP Berguedà a la fira, on s’oferiran “ponències per a diferents públics sobre temàtiques que giren al voltant de la intel·ligència artificial, les xarxes socials, els jocs o l’ocupació”. En aquest sentit, Padrós també s’ha referit al programa de treball de l’agència sobre la revalorització dels oficis i l’oportunitat que suposa pel territori.  

D’altra banda, el Servei d’Ocupació Local també serà present a la fira amb motiu dels vint anys de la posada en funcionament del servei. Ocupa’t va iniciar la seva activitat l’any 2004 amb l’objectiu de millorar l’ocupació a Berga i el Berguedà i generant oportunitats que salven vides. Es tracta d’un servei d’intermediació laboral entre empreses i persones que busquen feina i noves oportunitats laborals. Al llarg d’aquestes dues dècades, l’Ocupa’t ha atès a més de 7.000 persones i 500 empreses i ha promogut més d’un miler d’insercions laborals. El servei és gestionat per Càritas Parroquial de Berga i Creu Roja Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona. En els últims anys, el servei ha sumat la col·laboració d’altres institucions com l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, el Programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” i Fons Social Europeu.     

Mobilitat sostenible

El transport públic o la bicicleta són dues opcions de mobilitat sostenible que contribueixen a reduir les emissions contaminants i beneficien la salut. Aquest any, la Fira de Maig també mostrarà un parell d’iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible. Per exemple, durant tot el cap de setmana s’exposarà el nou model elèctric del bus urbà que circularà per la ciutat després de la celebració de la fira. També s’habilitarà un circuit de bicicletes elèctriques, per tal que el públic assistent pugui provar aquesta modalitat de bicicletes, a càrrec de Velo Berga. L’activitat serà gratuïta.   

La rialla com a antídot

Una de les iniciatives implementades durant la passada edició de la Fira de Maig va ser la programació d’un espectacle d’humor. En aquesta ocasió, l’humorista Guillem Estadella oferirà un espectacle titulat Jarana, el dissabte 4 de maig (21 h), a la carpa situada a la zona central del passeig de la Indústria.

Conegut per la seva participació en programes com ‘Versió RAC1’, ‘El Barça juga a RAC1’, ‘Matina Codina’ de RAC 105 o ‘Estadella Mixelín’, l’humorista Guillem Estadella arriba a tots els racons de Catalunya amb la seva Jarana particular, portant una catarsi còmica per a cada poble i ciutat. Aquest espectacle no només busca fer riure fins que al públic li surtin abdominals, sinó que també convida a fer una teràpia col·lectiva, amb l’alegria que desplega, transformant els petits entrebancs de la vida en el millor antídot: la rialla

L’espectacle serà de pagament i hi haurà 250 entrades disponibles, que es podran adquirir a partir del dimarts 23 d’abril, al portal web https://ticketara.com/b/ajuntament-berga. El preu serà de 10 € (entrada anticipada) i 13 € (entrada a taquilla).

Programació familiar i cultural

La Fira de Maig de Berga de 2024 es completarà amb una programació farcida d’activitats familiars, culturals i esportives. Per exemple, hi haurà una exposició fotogràfica sobre ‘La peça del mes’ per redescobrir una desena d’objectes del patrimoni cultural berguedà, passejades amb poni, cercavila amb comparseria popular, exhibicions esportives, espectacles infantils, actuacions musicals, mostra de cotxes poc convencionals, presentacions de llibres, tallers i diada castellera, ballada de sardanes, ball popular i nit de jocs de taula, entre d’altres.  

Espais i distribució del recinte firal

La plaça de Viladomat acollirà les exhibicions dels centres esportius berguedans, que enguany es portaran a terme en la primera carpa del vall. Hi haurà una zona pel circuit de bicicletes elèctriques i un tram lateral del passeig de la Indústria es destinarà a l’exhibició de patins en línia. Passades les fonts, hi haurà els estands expositius que ocuparan les entitats, empreses i institucions. A la zona central del vall, hi haurà la zona musical, les furgoteques i la carpa de l’UP Berguedà. Posteriorment, hi haurà un espai de venda de productes d’artesania i agroalimentació i a la plaça Cim d’Estela se situaran les atraccions.

Ermínia Altarriba (Regidora de Promoció Econòmica) i Carme Padrós (Coordinadora d'Empresa de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà) durant la presentació de la Fira de Maig 2024, al pg. Indústria
Ermínia Altarriba (Regidora de Promoció Econòmica) i Carme Padrós (Coordinadora d'Empresa de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà) durant la presentació de la Fira de Maig 2024, al pg. Indústria
Autor: Ajuntament de Berga