El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ha donat el tret de sortida a la 14a edició, que es farà del 4 de juliol al 24 d'agost, i inclourà 54 concerts repartits en 41 municipis pirinencs de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord.
Berga tornarà a formar part del certamen musical acollint tres concerts durant els mesos de juliol i agost. L’edició d’enguany comptarà amb la participació de 25 formacions i solistes de renom. Les entrades es poden adquirir anticipadament al portal web www.femap.cat.
El festival és organitzat per l’Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Lleida, el Ministeri de Cultura, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, el Govern d’Andorra i la col·laboració dels ajuntaments dels municipis participants.
Veneranda Dies Ensemble obrirà el cicle de concerts del FeMAP a la capital berguedana amb un concert de música de trobadors occitans. Durant la croada albigesa contra els càtars del Llenguadoc (s. XIII), un grup de músics es veu obligat a fugir i emprendre la ruta del Camí de Sant Jaume des de Carcassona, a Occitània, fins al Regne de Lleó, tot travessant els territoris de Catalunya i Aragó. Arribats al Regne de Lleó, que en aquell moment incorporava Galícia, acaben a la cort d’Alfons IX de Lleó, un dels reis de l’època amb més interès per la cultura, i li expliquen totes les aventures viscudes durant el viatge amb les cançons trobadoresques que componen aquest programa.
Veneranda Dies Ensemble és una formació integrada per Cristina Gadea, Rosa Mondaray, Maribel Minaya, Juan Manuel Rivero, Wafir Sheikeldin, Salah Sabbagh i Fernando Mosquera. El concert es farà el diumenge 20 de juliol, al claustre del Convent de Sant Francesc, a les 19 h. Com a activitat complementària, es permetrà l’accés gratuït a l’exposició permanent de la comparseria de La Patum al Convent de Sant Francesc durant el mateix dia del concert.
The New Old protagonitzarà la segona cita del FeMAP. Durant els segles XVII i XVIII van conviure a Europa una gran varietat de violoncels. N'hi havia de grans i de petits, amb trasts o sense, de quatre, cinc i fins i tot sis cordes. Totes aquestes varietats van anar desapareixent durant el segle XIX i només va quedar el violoncel estàndard que coneixem avui en dia. Un dels que va desaparèixer va ser el violoncel tenor, més petit i de registre més agut que l'actual. Luigi Boccherini, que a part de compositor era un excel·lent violoncel·lista, el podria haver utilitzat en alguna de les seves obres. En un inventari dels seus instruments menciona que a més d'un "violón", que és com s'anomenava el violoncel a l'Espanya del segle XVIII, posseeix un "violón chico". En aquest concert en presenten un d’original construït l’any 1774 pel lutier Nicolas Duclos a Madrid. Un instrument amb un so poderós i a la vegada càlid que ve directament del segle XVIII.
Amat Santacana, Blai Bosser, Javier Fierro, Jeremy Nastasi i David Palanca integren la formació The New Old, que oferirà un concert titulat El violoncel tenor, que es farà el diumenge 27 de juliol, a l’església de Sant Joan, a les 21 h. Com a activitat complementària al concert, s’ha programat una visita guiada per recórrer els edificis més emblemàtics de l’arquitecte Emili Porta. La visita es farà el diumenge 27 de juliol, a les 19 h. El punt de trobada serà la plaça de Sant Pere.
Concerto di Margherita serà l’última proposta de la programació del FeMAP que acollirà Berga. En el tercer acte de l’obra de Gian Battista Guarini Il pastor fido, ambientada a l’idíl·lic món d’Arcadia, dos amants juguen al gioco della cieca (una mena de gallineta cega). La mirada i la ceguesa de l’amor és el tema central d’aquest programa. Inspirant-se en obres vocals i instrumentals de compositors italians de finals del segle XVI i principis del XVII, Concerto di Margherita ens presenta la faula d’un amant arquetípic atrapat, com l’Amaryllis de Guarini, en el gioco della cieca: nascut a la innocència arcàdica, encegat i enganyat per l’amor, perdut i desorientat en la foscor i amb la trobada amorosa com a únic consol.
El concert comptarà amb les interpretacions de Francesca Benetti, Charlotte Nachtsheim, Emma-Lisa Roux, Rui Stähelin i Giovanni Cantarini. L’església de Sant Joan acollirà l’actuació que es farà el dijous 7 d’agost, a les 19 h. Com a activitat complementària, es permetrà l’accés gratuït a l’exposició permanent de la comparseria de La Patum al Convent de Sant Francesc durant el mateix dia del concert.