Per mantenir les reserves de sang en un estat òptim, s’espera que prop de 100 persones vinguin a donar sang i plasma.
Donar sang i plasma és un gest que connecta vides. Les campanyes de donació permeten mantenir les reserves en un estat òptim per tal de fer front a les necessitats de les persones afectades per diverses malalties. La capital berguedana tornarà a adherir-se a la iniciativa de Banc i Sang i Teixits acollint dues jornades d’acapte de sang i plasma que es portaran a terme els dies 13 i 14 de setembre, a l’Hotel d’Entitats. Els horaris de la donació seran els següents: dimecres, de 17 a 21 h i dijous, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per participar en les jornades programades es pot reservar cita a través el portal web donarsang.gencat.cat.
La campanya d’enguany també promourà la donació de moll d’os entre les persones de 18 i 40 anys, per tal que formin part del Registre de Donants de Moll d’Os. La medul·la òssia és un teixit esponjós de dins dels ossos i és ric en cèl·lules mare, que quan maduren es converteixen en els eritròcits (glòbuls vermells), leucòcits (glòbuls blancs) i plaquetes. En el mateix moment de la donació, s’extreu una mostra de sang que servirà per saber el tipus de medul·la òssia i la compatibilitat amb les persones que estiguin malaltes, tan de leucèmia com d’altres malalties de la sang com limfomes.
Per apuntar-se al Registre de Donants de Moll d’Os només cal avisar a l’equip professional del Banc de Sang que hi hagi en la campanya de donació.
Cada any, 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia a l’estat espanyol. Moltes necessitaran un trasplantament de medul·la òssia per superar aquesta malaltia i altres malalties de la sang. El trasplantament consisteix a substituir les cèl·lules malaltes del pacient per cèl·lules sanes d’un donant que sigui compatible.
Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anys, que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. Per fer la donació, cal portar un document d’identitat oficial (DNI, NIE, passaport o carnet de conduir).
Les persones que han fet un viatge poden consultar prèviament el web donarsang.gencat.cat/viatges i comprovar si hi ha algun impediment per sonar sang a la tornada de determinades destinacions.
Per a què es fa servir la sang?
https://www.bancsang.net/blog/que-servir-sang/
Testimonis de persones que han necessitat sang