El projecte audiovisual ‘Vides de Patum’ ja supera la vintena de persones que han compartit les seves experiències patumaires des de l’any 2016.
Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Berga i el Consell Municipal de La Patum per recollir el testimoni oral de persones vinculades a la festa berguedana per deixar constància de l’evolució de La Patum evocant els seus records i vivències en format d’entrevista breu. L’edició d’enguany inclou tres noves peces audiovisuals protagonitzades per Alfons Alsina Reig “Palleco”, Josep Casals Giménez i Jordi Subirana Riu. L’enregistrament i difusió dels vídeos forma part dels actes de celebració del 19è aniversari de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat.
Alfons Alsina Reig “Palleco” ha viscut la majoria de Patums des dels vestidors de plens i maces. La seva és una Patum de foc. Es va fer ajudant de vestidor als 16 anys i durant dècades va combinar la feina d’ajudant amb els salts com a ple o com a acompanyant a la plaça. Va viure l’època en què no hi havia prou gent per saltar de ple i va arribar a veure com en saltaven 120 en un mateix salt. A banda, durant molts anys ha estat l’encarregat d’encendre el primer fuet de maça a l’inici de les passades de dimecres i dissabte al vespre. També va ser un dels impulsors de La Patum de la Llar, que va néixer al carrer Balmes amb escassos recursos, però amb una il·lusió desbordant.
Josep Casals Giménez va saltar de turc per primera vegada als 14 anys. El seu germà gran tenia la plaça que havia heretat del pare i durant molts anys li donava un salt cada Patum. El seu germà va morir jove, amb 26 anys, i des de llavors el Josep ha viscut cada Corpus com un homenatge íntim al seu germà. Va heretar la plaça del seu germà i la va cuidar durant anys fins que va passar el testimoni al seu fill gran. És la plaça de l’últim turc, el que s’escapa del quart cavallet al final de cada salt. En l’entrevista, Casals també recorda el seu bagatge per diferents comparses de La Patum Infantil i explica el vincle especial que l’uneix a la geganta vella.
Jordi Subirana Riu va convertir-se en geganter per sorpresa. Pocs dies abans de Corpus, el cap de colla li va proposar portar el gegant. No ho havia fet mai, però va passar “l’examen” i va vestir la camisa vermella durant 30 anys. Primer, amb el gegant vell; i després, amb la geganta nova. Va viure l’època en què pagaven cinc duros per geganter i els passacarrers a contrarellotge per arribar al passeig de la Pau a les 10 de la nit per presenciar l’encesa del castell de focs. Subirana recorda el primer salt de gegants que va fer a la plaça de les Cols i també va viure les últimes sortides dels gegants fora de Berga i la creació del Patronat Municipal de La Patum, del qual va ser membre durant uns anys.
Els tres vídeos de l’edició d’enguany del projecte ‘Vides de Patum’, es podran visualitzar al portal web i les xarxes socials de La Patum de Berga. Les entrevistes han estat realitzades pel periodista Xavi Rossinyol i les peces audiovisuals han comptat amb el grafisme de Salvador Vinyes i l’edició de Produccions MC. Els protagonistes rebran un homenatge durant l’acte institucional de la celebració del 19è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat de la Unesco, que es farà el diumenge 24 de novembre, a la plaça de Sant Pere, a les 18 h.